Het is volop in het nieuws. Alles wordt duurder. Je energierekening stijgt, boodschappen worden duurder en ook jouw zorgpremie gaat volgend jaar omhoog. Daarom is het dit jaar extra aantrekkelijk om jouw zorgverzekering eens goed tegen het licht te houden. Benieuwd wat de belangrijkste wijzigingen zijn voor 2023 en hoe ook jij kunt besparen? Lees dan snel verder.

Wat gaat er veranderen in 2023?

  • De meest ingrijpende wijziging is het afschaffen van de collectiviteitskorting. De afgelopen jaren was deze al teruggebracht naar maximaal 5%. Voor 2023 verdwijnt deze helemaal. Heb je nu nog collectiviteitskorting, dan is de stijgt jouw premie voor 2023 dus extra, want de reguliere prijsstijging vervalt dus ook je collectiviteitskorting.
  • Positieve verandering is dat de zorgtoeslag omhoog gaat. Of je deze toeslag krijgt en hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Meer informatie over de zorgtoeslag kun je vinden op de website van de belastingdienst.
  • Vrouwen in de leeftijd 18 tot 21 jaar krijgen vanaf 2023 anticonceptie vanuit de basisverzekering vergoed. Vrouwen vanaf 21 jaar hebben hier een aanvullende verzekering voor nodig.

Bespaartips

Met deze 8 bespaartips kan je helemaal voorbereid het nieuwe jaar in!

Tip 1: Bekijk goed jouw aanvullende dekking

Veel mensen zijn aanvullend verzekerd, dus naast de basisverzekeringen lopen nog aanvullende verzekeringen. Vaak met een goede reden, maar het kan de moeite lonen om hier eens kritisch naar te kijken. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering, maar mankeert er weinig aan je gebit en ga je eens per jaar naar de tandarts voor controle? Overweeg dan jouw tandartsverzekering stop te zetten. Of ga je per jaar slechts een beperkt aantal keren naar de fysio? Zet jouw behandelingen af tegen de extra premie die je betaalt voor je zorgpremie. Zo kun je bepalen of het aantrekkelijk is om behandelingen voor eigen rekening te nemen of dat je toch beter af bent met een aanvullende verzekering.

Tip 2: Vergelijk jouw huidige verzekeraar met andere verzekeraars

Zorgverzekeringen veranderen jaarlijks. Daarom is het goed eens in de zoveel tijd jouw huidige verzekeraar te vergelijken met het aanbod van andere verzekeraars. Doe dit dan uiteraard niet alleen op premie maar ook op voorwaarden. Wellicht kun je niet besparen, maar heb je bijvoorbeeld wel voor een klein bedrag aan extra premie een veel betere dekking bij een andere verzekeraar en bespaar je, omdat bepaalde behandelingen nu wél vergoed worden, onderaan de streep.

Tip 3: Verhoog je eigen risico

Standaard heeft jouw zorgverzekering een eigen risico van 385 euro. Deze kun je in stappen verhogen tot maximaal 500 euro extra eigen risico, dus bovenop de 385 euro. Dit levert je vaak een voordeel op van 20 tot 25 euro per maand. Je bespaart daarmee in één keer dus maximaal 300 euro per jaar. En heb je onverwacht toch veel zorg nodig? Dan kost deze ‘gok’ je maximaal 200 euro in bovenstaand voorbeeld, want die besparing van 300 euro had je al binnen.

Tip 4: Betaal je premie per jaar

Veel verzekeraars geven een (kleine) korting als je per jaar betaalt. Op je spaarrekening krijg je (bijna) geen rente, dus kan het aantrekkelijker zijn om vooraf je premie voor het hele jaar, met een korting, te betalen.

Tip 5: Elk gezinslid een eigen polis

Het is wel makkelijk, iedereen van 18 jaar en ouder bij dezelfde verzekeraar. 1 incasso, 1 polis en 1 app voor declaraties. De zorgbehoefte kan per persoon echter flink verschillen. En daarmee ook de verzekeraar die het best aansluit bij die behoefte. Kies daarom voor elk gezinslid de best passende oplossing. Is dat bij dezelfde verzekeraar, helemaal goed. Is dat elders, dan vooral doen.

Tip 6: Bundel je zorgkosten

Is jouw eigen risico al op voor dit jaar? Probeer dan behandelingen voor begin volgend jaar, waar mogelijk uiteraard, nog naar dit jaar te schuiven. Andersom kan ook. Heb je nog geen of weinig eigen risico verbruikt, maar verwacht je dit volgend jaar wel te doen, schuif dan eventuele behandelingen, uiteraard weer waar mogelijk en verantwoord, door naar dat jaar. Het eigen risico start elk jaar op 1 januari weer op het dan geldende bedrag. Voor 2023 is dat 385 euro.

Tip 7: Niet direct naar de eerste hulp

Is er geen aanleiding om naar de eerste hulp te gaan, maar kun je ook uit de voeten met een huisartsenpost? Ga dan daarheen. Voor zorg van de huisarts betaal je namelijk geen eigen risico, terwijl je dat voor ziekenhuisbezoek wel moet betalen. Ditzelfde is van toepassing op (kleine) ingrepen; als je deze kunt laten uitvoeren door jouw huisarts is dit vaak voordeliger dan een behandeling in het ziekenhuis.

Tip 8: Switch op tijd

Mis je kans niet. Zeker dit jaar. Want de collectiviteitskortingen verdwijnen. Opzeggen van jouw huidige verzekering kan tot 31-12-2022. Aanvragen van jouw nieuwe verzekering kan tot 31 januari. Let wel op; voor sommige aanvullende verzekeringen is geen automatische acceptatie van toepassing. Gooi in dat soort gevallen je oude schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt.

Meer informatie

Neem contact op met Brantjes Verzekeringen, wij helpen je graag verder! Uiteraard ook als je (nog) geen klant bent bij ons.

Thomas Bläcker

Thomas Bläcker

Als ik ’s avonds naar huis rij, ben ik blij als ik samen met mijn team onze klanten goed heb kunnen adviseren. Maar ook als we een schade samen tot een goed eind hebben gebracht, want dat is hét moment om te laten zien waarom jouw verzekeringen bij Brantjes in goede handen zijn. Mijn persoonlijke passie zit daarbij in het contact met de klant. Veel kan (en moet) tegenwoordig digitaal, maar juist dat persoonlijke contact maakt het verschil. In mijn vrije tijd stap ik graag op mijn motor om te genieten van de omgeving en het vrije gevoel dat een motor je geeft.

Laat een reactie achter